Goud, zilver en platina zijn edele metalen, d.w.z. gaan geen verbinding aan met zuurstof en oxideren derhalve dus niet.[Zacht einde]Andere (onedele) metalen gaan wel een verbinding aan met zuurstof, zoals bijvoorbeeld ijzer dat zelfs volledig kan doorroesten.

Goud wordt in gedegen (d.w.z. in bijna zuivere) toestand gewonnen als berggoud (goud dat opgesloten zit in kwartshoudende gesteenten) en wasgoud (goud dat los voorkomt in het zand van oude rivierbeddingen) en wordt tevens gewonnen als bijproduct bij de winning van onedele metalen uit hun ertsen.
De voornaamste vindplaatsen van goud zijn : (Zuid-)Afrika, Australië, Canada, Rusland en Amerika.

Goud wordt gebruikt voor de vervaardiging van:[Zacht einde]- sier- en kunstvoorwerpen (40%)[Zacht einde]- munten en penningen (15%)[Zacht einde]- tandheelkunde (15-20%)[Zacht einde]- restant (25-30%)[Zacht einde]- elektrotechniek[Zacht einde]- keramische industrie[Zacht einde]- boekbinderij enz.
Goud is het enige zuivere gele metaal en is vrij week (zachter dan zilver en harder dan tin).[Zacht einde]Het bezit tevens een zeer grote plasticiteit en is dus uitermate geschikt om te bewerken.[Zacht einde]Door het samensmelten van goud met zilver en/of koper wordt het metaal harder en kan een grotere hoeveelheid metaal worden verkregen. [Zacht einde]Tevens kan de kleur van goud sterk beïnvloed worden.[Zacht einde]Door toevoeging van zilver wordt de kleur lichter en door toevoeging van koper wordt de kleur donkerder.[Zacht einde]Deze toevoegingen van metalen aan het goud noemt men 'bijzetmaterialen'.
Het smeltpunt van goud ligt rond de 1063 graden Celsius al ligt het smeltpunt van goudlegeringen (samensmelting van goud met 1 of meerdere metalen) lager.
Witgoud is een witkleurige goudlegering, waarin de 'witte' kleur wordt gevormd door de metalen nikkel, zilver, zink, palladium of platina toe te voegen.

Zetwitgoud is een zachte witgoudlegering, waarin palladium de witte kleur veroorzaakt en wordt veelal gebruikt voor het vervaardigen van zettingen voor bijvoorbeeld briljant.[Zacht einde]In de westerse landen neemt het gebruik van nikkel voor witgouden sieraden sterk af doordat een groot gedeelte van de mensen allergisch is voor nikkel. Daarom is er tegenwoordig zelfs een wettelijke richtlijn voor het gebruik van nikkel in juwelen en persoonlijke voorwerpen die in contact met de huid komen.
Sommige sieraden lijken vaak van goud te zijn maar zijn dit niet, een voorbeeld hiervan is doublé‚.[Zacht einde]De naam doublé‚ geeft aan dat op een metaal (langs mechanische weg) een heel dun laagje goud is aangebracht.[Zacht einde]De dikte van dit laagje goud wordt aangegeven in microns (1 micron is 0,001 mm).[Zacht einde]Plated of pleet is ook zo'n benaming voor een dun laagje goud op een (onedel) metaal.[Zacht einde]De term vergulden geeft aan dat het dunne laagje goud langs galvanische weg (d.m.v. elektriciteit) is aangebracht.
Bladgoud is goud dat geslagen is tot een blaadje van 0,0001 mm en wordt o.a. gebruikt voor het bedrukken van boekbanden, schilderijlijsten, bij het emailleren en voor schilderwerk.[Zacht einde]Het is in verschillende kleuren verkrijgbaar.